ÇALIŞMA HAYATIM
Çalışma Hayatımın Üç Kilometre Taşı:
-
“Planlama, Yönetim, Organizasyon” konularında danışmanlık
-
Bazı holdinglerde yöneticilik, başkan yardımcılığı
-
Çeşitli üniversitelerde hocalık
DANIŞMANLIK HİZMETLERİM
1972-1982 Danışmanlık Dönemi:
-
1972 yılında İşletme Doktoru olmuştum. “Yönetim-Organizasyon, Planlama ve Ekonomik Araştırmalar” yapmak üzere TEKYÖN adında bir danışmanlık şirketi kurdum. Sanayi ve ticari kurumlara, “Stratejik Planlama, Reorganizasyon, Yönetim Sistemleri kurulması, Yatırım Planlama ve Ekonomik Araştırmalar ana çalışma konularım idi.
-
Şirketim on sene içinde gelişti. Kurumların değişim ve gelişmesine önemli katkılarımla aranan kişi olmuştum, fakat finans problemleri başladı.
-
Büyük düşünmüştüm, başarılı olmak hedefimdi. Finans sorunuma çözüm için, daha önce birlikte çalıştığım Kiska Holding şirketine ortaklık teklif ettim. Kiska Holding’in finans gücünü arkama alarak başarılı olabilirdim. Ancak Kiska Holding bu teklifime karşı, sanayi yatırımlarına girmeyi planladığını belirterek, Holding Başkan Yardımcısı olmamı önerdi. Çok büyük hedef ve amaçlar söz konusu idi. Bu hedeflerde başarılı olacağıma inanarak ve başka şekilde finans sorunumu aşamayacağımı görerek, özerk çalışma ilkemden vazgeçmek zorunda kaldım ve Kiska’nın teklifini kabul ettim. Hayatımın en zor kararlarından birini vermiştim. Bu, iş hayatımda yeni bir dönemin başlangıcı oldu.
YÖNETİCİLİK HİZMETLERİM
1982-1997 Yöneticilik Dönemi:
-
Sene 1982’de, Kiska Holding A.Ş. Yatırım ve Ticaret Merkezi Başkan Yardımcısı görevime büyük bir hevesle başladım.
-
Başlangıç yıllarımda, sanayi yatırım projeleri ve fizibilite çalışmaları ağırlıklı oldu, öncelik taşıdı.
-
Daha sonraki dönemde, 1986 Kiska Holding ile Amerikan, Japon, Türk şirketlerin ortak yatırım projeleri için fizibilite ve ön anlaşmalar yaptım.
-
Ancak, Kiska Holding yatırım planlarımı, yeni oluşan finans sorunları ile ertelemeye başladı. Gerek ortaklıklar, gerekse özerk sanayi projeleri doğrultusundaki çabalarım gerçekleşmedi.
-
Bu süreçte Arap-Türk bankası Avrupa yakasında ortak Apart Otel yatırımı önerisi yaptım. Bu öneriyi Kiska’ya götürdüm, ortaklık gerçekleşmedi fakat Kiska holding olarak Anadolu yakasında ilk apart otel yatırımını gerçekleştirdik. Kiska’nın ilk otel yatırımı oldu.
-
Sonraki dönemde ise Kiska Holding otel yatırımlarına yöneldi. Çırağan oteli yatırımı için fizibilite hazırladım, olumlu sonuçlanmadı. The Marmara otelinin alınmasında, ekonomik araştırmalarda yardım ettim, bu yatırım gerçekleşti. Kiska otel sahibi olma yolunda ilerlemeye başladı. Sanayi yatırımlarında beklediğim olmamıştı, ama otel yatırımlarına katkım oldu.
-
Bu süreç devam ederken, Kiska Holding bünyesinde “Perlit Üretim ve İhracat” şirketi kurdum ve Genel Müdürü olarak 1995 yılına kadar çalıştım. Bu tarihte şirketimizi bir Amerikan firmasına sattık; bu firmanın da iki yıl genel müdürlüğünü yaptım. Amerikan firması şirketin merkezini İzmir’e taşıma kararı alınca, istifa ettim.
-
1997 yılında üniversitede ders vermeye başladım.
HOCALIK HİZMETLERİM
1997- 2012 Hocalık Dönemi:
On beş yıl devam eden üniversite yaşantımı etraflıca anlatmayacağım. Beykent Üniversitesi, Maltepe Üniversitesi, İstanbul Ticaret Üniversitesi, İstanbul Aydın Üniversitesi ve Işık Üniversitesi gibi okullarda İşletme, Yönetim Organizasyon, Örgütsel Davranış, Proje Yönetimi ve Stratejik Yönetim gibi konularda lisans ve lisansüstü dersler verdim.
Fakat benim için daha önemlisi öğrencilerime nasıl mentorluk yaptığım ve yapabildiğim.
Öğrencilerime sosyal ve iş yaşamında başarılı ve mutlu olmaları için sahip olmaları gereken ilkeleri, alışkanlıkları, umdeleri kazandırmak, kısaca insan yetiştirmek için çaba harcadım. Bu uğraşımın, meslek dersleri öğretmekten daha önemli olduğuna inanıyordum ve sanki ana görevim idi.
Nedir bunlar:
Sosyal yönlerinin geliştirilmesi, sanat, kültürle iç içe olmaları, kitap okuma ve müzik dinleme alışkanlıkları, devamlı öğrenmeyi, araştırmayı, sorgulamayı, sistematik düşünmeyi hayat ilkesi olarak benimsemeleri vb. Bu amaçlarla, öğrencilerimi konserlere götürdüm, evime davet ederek kitaplar hediye ettim, okuduğum kitapların mesajlarını anlamadığımı söyleyerek, okuyup bana anlatmalarını istedim.
Başarılı olmanın kökeninde duygusal zekâ, insan ilişkileri olduğu inancıyla bu konuda konferanslar verdim. Kariyer planlaması ve zaman yönetiminin önemini vurgulayan seminerler düzenledim. Öğrencilerimi bu konulara motive etmek için, sohbetlerimde benim vereceğim meslek bilgilerinden bunlar daha önemli diyordum.